Naslovna AKTUELNO Kantonalni štab CZ predložio dodatne mjere koje treba usvojiti

Kantonalni štab CZ predložio dodatne mjere koje treba usvojiti

Kantonalni štab Civilne zaštite jučer je zasjedao sa gradskim i općinskim službama Civilne zaštite u Tuzlanskom kantonu. Na ovom sastanku predložene su sljedeće mjere:

 

  1. Određivanje objekata na području lokalnih zajednica u kojima će biti smještene osobe koji ne poštuju odluku sanitarnog inspektora koji im je izdao rješenje o kućnoj izolaciji.
  2. Predložena je mobilizacija Studentskog doma paviljon 1. Univerziteta u Tuzli u kojem bi trebale biti smještene osobe pozitivne na korona virus, a koje nemaju simptome ili imaju blage simptome ili imaju blage simptome bolesti.
  3. Predloženo je da se skrati radno vrijeme privrednih subjekata do 16:30 sati, osim onih privrednih subjekata koji rade u smjenama.
  4. Predloženo je da se mobiliziraju ljudska i materijalna sredstva Emmausa kako bi angažovali volonteri ove organizacije.
  5. Na raspolaganju UKC Tuzla stavljaju se parkinzi 1. i 2. kojim upravlja SIK za potrebe zaposlenika i pacijenata.
  6. Kantonalnoj upravi civilne zaštite da se stavi na raspolaganje parking firme Mešić.com gdje je u neposrednoj blizini podignut trijažni šator.

 


Kada je u pitanju briga o socijalno ugroženim kategorijama kojima je istovremeno zabranjeno kretanje svaka od lokalnih samouprava će u okviru svog djelovanja sa savjetima MZ-a načiniti spiskove osoba kojima je potrebna pomoć te koordinirati sa humanitarnim organizacijama kako bi se dostavila pomoć ovim osobama.

 

Mjere još nisu usvojene i za sada su u formi prijedloga.