Naslovna AKTUELNO Ljubitelji životinja apeluju na one koji upotrebljavaju petarde

Ljubitelji životinja apeluju na one koji upotrebljavaju petarde

Ljubitelji pasa i drugih životinja iz regije ovih dana apeluju na sve koji upotrebljavaju pirotehnička sredstvada se, zbog dobrobiti životinja, uzdrže od toga.

 

“Zamislite da vaš svakodnevni mir, ritam i rutinu iznenadno prekinu glasne eksplozije i miris paljevine? Sigurno biste postali nemirni i uplašeni. Jednako tako i naši četveronožni ljubimci proživljavaju ovo blagdansko vrijeme. Zbog straha od pucnjave skrivaju se, drhte i odbijaju izlazak van”, poručili su.

 

Svaki drugi pas ima fobiju od snažnih zvukova, psi imaju izuzetan sluh, dva puta osjetljiviji od ljudskog i oni mogu uloviti frekvencije koje su izvan našeg dosega te mogu bolje razlučiti zvukove, pa nije čudo da grmljavina i eksplozije mogu imati razarajući utjecaj na njih i njihovo ponašanje.

 

Univerzalni savjet za rješavanje strahova od pucanja ne postoji. Kako bi našim najboljim prijateljima olakšali ovo neuobičajeno bučno i stresno vrijeme, navest ćemo nekoliko savjeta stručnjaka.

1. Nikud bez povodca. Iako je možda naučen hodati bez povodca, ne preporučuje se u ovo vrijeme ići bez njega. Pas u panici nije sposoban slušati. Na ovaj način ćete spriječiti bježanje i mogućnost veće nezgode.

 

2. Izbjegavajte večernje šetnje. Što se dan bliži kraju, to je pucnjava petardi češća i intenzivnija. Bljeskovi, glasni pucnjevi i miris baruta izaziva veliki stres kod pasa. Obavite jednu dnevnu dužu šetnju kako bi zadovoljili njegovu dnevnu potrebu kretanja.

 

3. Dozvolite mu da boravi u vašoj blizini. Ako pas neprestano traži, pustite ga da se smiri uz vas. Mnogi se primire dok se smjeste pored svojih vlasnika na kauču ili krevetu.

 

4. Premjestite obroke u ranije termine. Ukoliko ne žele jesti, moguće da je u pitanju stres i strah. U ovo vrijeme, slobodno mu prebacite obroke u popodnevne sate.

 

5. Nemojte ga kažnjavati. Svaki pas se razlikuje u reakcijama na pucnjavu petardi. Neki su tihi i preplašeni, a neki panično laju i ne ponašaju se uobičajeno. Važno je ne vikati i dodatno ih plašiti, već ih pokušajte smiriti uz igračke ili omiljene slastice.

 

6. Spustite rolete, navucite zavjese. U prostorijama u kojima najviše borave potrudite se izolirati ih na najbolji mogući način. Spustite rolete, navucite tamne zavjese kako bi spriječili bljeskove, pojačajte tv ili upalite umirujuću glazbu.

 

7. Lijekovi za smirenje. Ako petarde stvaraju toliko veliki strah i fobiju kod vaših četveronožaca, najbolje da potražite savjet veterinara koji lijek koristiti za smirenje. U pet centrima imate veliki izbor lijekova na biljnoj bazi. Nemojte davati lijekove na svoju ruku bez konzultiranja sa veterinarom!