Naslovna Istaknuto Lukavac dobija studiju o uzrocima i posljedicama oboljelih od karcinoma

Lukavac dobija studiju o uzrocima i posljedicama oboljelih od karcinoma

Lukavac će na jesen dobiti studiju u kojoj će biti predstavljeni podaci o uzrocima i posljedicama oboljelih od karcinoma.

Za područje Lukavca, konkretno gradske zone trenutno se radi jedno stručno istraživanje odnosno studija u kojoj će biti predstavljeni podaci o uzrocima i posljedicama oboljelih od karcinoma. Kako navode stručnjaci ono što je sigurno jeste da postoji okolinski faktor koji tome doprinosi,da li iz zraka, vode ili tla zbog čega i jesu neophodna dodatna istraživanja kojav se trenutno rade.

Obzirom da samo istraživanje zahtijeva veliki broj podataka, te kako bi se javnosti prezentovali objektivni podaci, studija će biti gotova na jesen.


Jedan od problema koje prof.dr.Đozić ističe jeste ograničenost u samom procesu istraživanja, odnosno  nepostojanje dovoljno akreditiranih laboratorija . U svojim dosadašnjim istraživanjima  prof. dr Đozić je zahtjevao da se laboratorija u koju se šalju analize bude akreditirana po standardu 17-025. Također metode po kojima rade takve laboratorije trebaju biti akreditirane, a sve to zapravo garantuje tačnost podataka kao i ponovljivost analize