Naslovna AKTUELNO Festival “Vezeni most” pokucao na vrata lukavačke biblioteke

Festival “Vezeni most” pokucao na vrata lukavačke biblioteke


Međnarodni dječiji festival „ Vezeni most“ koji se od 22.-24. oktobra održava na području TK pokucao je i na vrata lukavačke biblioteke. Zadovoljstvo da uživaju uz istaknute dječije pisce Jagodu Ilić i Lejlu Kadić imali su učenici OŠ Lukavac Mjesto.

 

Dječiji festival „Vezeni most“  koji već 16 godina promoviše dječiju književnost, pisce i stvaralaštvo, kako bismo shvatili važnost čitanja od malih nogu danas je svratio i do Lukavca. Lukavačka biblioteka u okviru ove manifestacije bila je domaćin događaja pod nazivom „Susreti koji obaraju s nogu ili bar misle da mogu“, gdje su se  maloj lukavačkoj publici, dvije  izvanredne autorice prestavile pripovijedanjem priča iz svojih  knjiga.

 

Susreti   će biti nastavljeni i u ostalim bibliotekama i školama širom kantona,uz brojne bogate sadržaje dječije radionice, druženje sa piscima te promocije dječijih knjiga,  središte i  ovogodišnjeg festivala  svakako su dodjele nagrada Mali princ za najbolju dječiju knjigu, a u konkurenciji se našlo osam djela. JU Javna biblioteka Lukavac već godinama ima dobru saradnju sa ovim festivalom te su dječiji pisci redovni gosti u ovoj ustanovi.

 

Pored pomenutog događaja  lukavačka Biblioteka trenutno provodi i posljednje aktivnosti vezane za obilježavanje projekta“oktobar mjesec s kjnigom“  u okviru kojeg je za osnovce sa naše općine priredila niz događaja.

 

Inače ova ustanova ove godine obilježava svoj značajan jubilej, 125. godišnjicu postojanja čijim povodom je tokom čitave godine planirana realizacija brojnih događaja i projekata.