Naslovna AKTUELNO Medžlis IZ Puračić organizuje prigodne mevludske aktivnosti (VIDEO)

Medžlis IZ Puračić organizuje prigodne mevludske aktivnosti (VIDEO)

Širom svijeta muslimani dočekuju mjesec Rebiu-l-evvel, kao mjesec rođenja Muhammeda, a.s.

 

Rođenje poslanika Muhammeda se na početku obilježavalo recitovanjem spjevova napisanih o njemu – mevluda, a onda su se oni pretvorili u svečanosti na kojima su učeni mevludi, pa su i te svečanosti nazvane mevludima. Danas imamo manifestacije koje traju danima, a negdje i mjesecima, a na kojima se iskazuje radost zbog rođenja Božijeg miljenika preko kojega je objavljena knjiga Kur’an-i Kerim. 

Na području Muftiluka tuzlanskog programi ovim povodom su već započeli, glavne svečanosti na dan mevluda će biti upriličene u svim medžlisima, a neki programi će se nastaviti i u danima poslije. U njih će biti uključeni imami i džematlije, muallimi i mektebska djeca, vjeroučitelji i učenici Islamske vjeronauke.

 

Centralna mevludska svečanost za Muftiluk tuzlanski bit će upriličena u džamiji Kralj Abdulah u četvrtak, 22. novembra poslije jacija-namaza.Bit će organizovani i posebni mevludi za žene i omladinu.

 

Medžlis Islamske zajednice Puračić planira organiziranje niza aktivnosti u okviru obilježavanja 12. rebiu-l-evvela 1440. hidžretske godine, rođenja poslanika Muhammeda a.s.

 

Program obilježavanja donosimo u video prilogu, kojega autorski potpisuje Midhat Sarajlić.

 

(RTV Lukavac)