Naslovna Magazin Netflix zabilježio rekordan rast pretplatnika i skok u prihodima

Netflix zabilježio rekordan rast pretplatnika i skok u prihodima

Netflix, jedan od najpopularnijih svjetskih streaming servisa, objavio je danas svoju zaradu za prvi kvartal 2020. godine.

 

Netflix je brojke objavio nedugo nakon zatvaranja berzi, a podatke je objavio CNBC. Prihod ove kompanije u prva tri mjeseca 2020. iznosi 5,77 milijardi dolara što je za 1,25 milijardi više u poređenju sa prvim kvartalom 2019. godine te 300 miliona više u poređenju sa četvrtim kvartalom prošle godine.


 

Podsjetimo, prihod u Q1 2019 iznosio je 4,52 milijarde, a u Q4 čak 5,47 milijardi dolara.

 

Netflixov rast je evidentan u oba poređenja što je podudarno sa većim udjelom predviđanja, posebno imajući u vidu svjetsku krizu koja većinu građana tjera da ostanu kući više nego što bi htjeli.

 

Takva radikalna promjena u ponašanju ljudi, a time i Netflixovih potencijalnih korisnika tjerala na zaključak da će doći do porasta u broju pretplata na Netflix i slične servise. Ipak, također je uzeta u obzir i realna opcija povećanog broja isključivanja s obzirom na gubitak posla i smanjenja plata.

 

Stručnjaci su predviđali da bi Netflix je mogao dobiti dodatnih 775.000 pretplatnika na tlu SAD-a i Kanade te 7,2 miliona pretplatnika u ostatku svijeta.

 

Ipak, Netflix je prijavio rast pretplata od respektabilnih 15,77 miliona naloga. RIječ je o najvećem kvartalnom rastu u historiji kompanije.

 

Netflix je svoje dioničare upozorio da će rast najvjerovatnije usporiti u narednim kvartalima, te da će slabljenje dolara utjecati na kasniju dobit.