Naslovna AKTUELNO Obilježen Svjetski dan romskog jezika (VIDEO)

Obilježen Svjetski dan romskog jezika (VIDEO)


5.novembar obilježava se kao Svjetski dan romskog jezika. Romski jezik se još uvijek ne izučava u školama i fakultetima u Bosni i Hercegovini, što bi u narednom periodu moglo biti promijenjeno.

 

Romi su jedna od 17 nacionalnih manjina u BiH i nemaju mogućnost izučavanja romskog jezika u obrazovnom sistemu, romski jezik polako odumire, a da bi se očuvao u zajednici u Tuzlanskom kantonu, koji broji više od 15 hiljada pripadnika ove nacionalne manjine, otišlo se korak naprijed, te se krenulo sa idejom da se romski jezik uvrsti u nastavni plan u škole.

 

Zbog činjenice da je romski jezik nestandardiziran i da njegova dijalektalna razumljivost onemogućava višu razinu socio-lingvističke integracije i povezanosti romskih zajednica, može se govoriti o  njegovoj ugroženosti.

 

Mehmed Suljić, predsjedavajući Općinskog vijeća Lukavac smatra da je porodica najosnovnija ćelija koja može pomoći u očuvanju ovoga jezika, te bi uz pomoć sistema mogla raditi na njegovoj zaštiti.

 

Prema nekim podacima, u Evropi živi oko 11 miliona Roma. Po zadnjem popisu stanovništva, u BiH ima oko 12.500, mada romske zajednice tvrde da je taj broj puno veći jer se mnogi na popisu nisu htjeli izjasniti kao Romi.

 

Iako se broj romskih učenika u školama na području Tuzlanskog kantona povećava i sada ih ima oko 700 u osnovnim i oko 70 u srednjim školama, oni do sada nisu imali mogućnost da u školama uče svoj jezik, ali bi to u budućnosti moglo biti promijenjeno. U toku je izrada dugo najavljivanog nastavnog plana i programa za učenje ovog jezika u osnovnim školama u TK.

 

iz Ministarstva obrazovanja Tuzlanskog kantona kazali su da bi do iduće školske godine trebala biti stvorena mogućnost da se  ponudi svim učenicima, bez obzira na nacinalnu pripadnost, mogućnost da izaberu kao fakultativni predmet romski jezik, a ostavljena je mogućnost uvođenja ovog jezika na Odsjek za književnost Filozofoskog fakulteta UNTZ-a, što će biti preduvjet za stvaranje katedre.

 

Mehmed Suljić je na ovom jeziku poslao poruku svim Romima da u svojim porodicama moraju učiti svoju djecu romski jezik, jer samo učenjem ovoga jezika oni će biti bogati, onoga trenutka kada ga zaborave, zaboravit će i svoj identitet.

 

Preporučujemo video prilog Suade Imamović.

 

(RTV Lukavac)