Naslovna AKTUELNO Vlada TK će završiti gradnju Centra za autizam

Vlada TK će završiti gradnju Centra za autizam

Umjesto doniranja novca, Humanitarna organizacija Hilfswerk koja je trebala pomoći u izgradnji Centra za autizam odlučila se za traženje procenta u visini od 8 do 10 posto, što je Vlada TK kategorično odbila. Do toga je došlo jer je revizijom utvrđeno da je ova HO osim što nije ispoštovala ugovor, novac i trošila.

 

Podsjećamo, roditelji djece autističnog spektra sa područja Tuzlanskog kantona već godinama čekaju završetak i otvaranje Centra za autizam. Osim Vlade u izgradnju Centra prije nekoliko godina uključila se i humanitarna austrijska organizacija Hillswerk koji su obećali dodatna sredstva za izgradnju Centra, ali to se nije desilo. Prema riječima resornog kantonalnog ministra, svi ugovori sa HO Hilfswerk su prekinuti i Vlada TK će u narednoj godini završiti izgradnju centra koji će koštati oko 620 hiljada KM. Kako bi se do kraja godine utrošila sredstva, prošle sedmice raspisan je i tender u iznosu od 150 hiljada KM.


 

„Mi kao Vlada smo obezbijedili sredstva za sljedeću godinu, i neću da govorim koji je to datum, ali sredstva su obezbijeđena, čim potrošimo sredstva od ovih 150 hiljada, raspisujemo ponovo oglas za završetak kompletnog Centra za autizam i nadamo se, i ubijeđeni smo da će to sljedeće godine biti završeno. Isto tako, Vlada je donijela paralelan zaključak da u roku od šest mjeseci šest stručnjaka koje smo odredili prije nekoliko dana krenu sa osnivanjem JU Centar za autizam. Paralelno da se ide sa osnivanjem te ustanove dok se ovamo s druge strane gradi”, rekao je Admir Hrustanović, ministar za rad, socijalnu politiku i povratak TK.