Naslovna AKTUELNO Obilježena godišnjica oslobađanja „Stambenih“ + VIDEO

Obilježena godišnjica oslobađanja „Stambenih“ + VIDEO

Obilaskom značajnih lokaliteta, mjesta pogibije i ukopa poginulih saboraca, obilježena je 24. godišnjica jedne od najznačajnijih bitki, koje su se tokom protekloga rata, vodile na općini Lukavac i šire.

 

Toga jutra, 12. aprila 1994. godine, jedinice 117. i 212. brigade oslobodile su objekat odmarališta FSL na Vijencu, poznatije kao Stambene.

 

Stambene se karakterišu kao prvo vatreno krštenje 212. brigade. Bila je to pobjeda kojom su otvorena vrata Vijenca i Ozrena, pobjeda koja je promijenila tok rata, jer samo mjesec dana nakon Stambenih, oslobođen je i Vijenac . Tada je Armija RBiH prešla iz odbrambenog u oslobodilački rat.

 

Povodom ovog značajnog historijskog datuma, bivši borci, kao i predstavnici Općine Lukavac, položili su cvijeće i odali počast na Centralnom spomen obilježju u Lukavcu.

 

Na mjesnom mezarju u Poljicu su obilježili i 24. godišnjicu od pogibije Murgić Muniba Popaja. Bio pripadnik 117. brdske, a zatim i 212. bosansko oslobodilačke brigade, sa kojima je obišao mnoga ratišta. Za svoja herojska djela posthumno je odlikovan najvišim ratnim priznanjem Zlatni ljiljan, a život je izgubio u akciji oslobađanja Stambenih 12. aprila 1994 godine.

 

Obilazak mezarja i istorijskih lokaliteta bili su prilika da se borci prisjete tih važnih dana. U video prilogu Alema Meškovića poslušajte i pogledajte njihova svjedočenja.

 

(RTV Lukavac)