Naslovna AKTUELNO Održan 18. Pjesnički memorijal „Bosno moja zemljo majkovanska“ + VIDEO

Održan 18. Pjesnički memorijal „Bosno moja zemljo majkovanska“ + VIDEO

U organizaciji JU Javna biblioteka Lukavac, a pod pokroviteljstvom Općine Lukavac, održan je 18. Pjesnički memorijal „Bosno moja zemljo majkovanska“, posvećen Jusufu Begiću.

 

Manifestacija posvećena ovom pjesniku i biliotekaru, koji je preminuo 1. maja 2000. godine, započeo je posjetom mezarju Danica, gdje su članovi porodice, prijatelji i kolege, evocirali uspomene na Jusufa, govorili stihove i odali mu počast molitvom i minutom ćutanja.


 

Program je nastavljen izložbom fotografija „Lukavac – Soda na fotografijama do 2.Svjetskog rata“, autora Edina Begića, mr. Semir Hadžimusića i Mihada Sakića.

 

Pokrovitelj 18. Pjesničkog memorijala „Bosno moja zemljo majkovanska“ bila je Općina Lukavac, a proglasio ga je otvorenim načelnik dr. Edin Delić.

 

Više o Jusufu prisutni su imali priliku doznati od njegovog prijatelja i kolege iz Mrkonjić Grada Borislava Jankovića, poznatog kao Boro Zelenkovac, a njegov sin Aleksa Janković promovisao je svoju knjigu „Crna riječ“.

 

Manifestaciju su recitalom upotpunili učenici JU Gimnazija Lukavac, a svim učesnicima i prijateljima manifestacije v.d. direktorica JU Javna biblioteka Lukavac Enisa Suljić je uručila zahvalnice.

 

Jusuf Begić rođen je 1944.godine u Bijeljini. Po završetku studija Srpsko-hrvatskog jezika i književnosti i bibliotekarstva na Pedagoškoj akademiji u Tuzli radio je kao knjižničar u Narodnoj biblioteci u Tuzli, a potom kao rukovodilac Narodne biblioteke u Lukavcu. Tokom studija počeo je objavljivati pjesme u listovima i časopisima, a kasnije je pisao i stručne radove iz bibiliotekarstva i književne kritike. Dobitnik je više nagrada, a najpoznatija djela su mu: “Čovjek koji je bio umro“, “Ulazak u gradove“, “O ljudima i pticama“ i „Poema o Bosni“. Zastupljen je u preko 30 zajedničkih knjiga poezije, izbora i antologija. Jusuf Begić umro je 01.05.2000. godine u Lukavcu.

 

(RTV Lukavac)