Naslovna AKTUELNO U Lukavcu održan seminar o ultrazvučnoj praksi u veterini + VIDEO

U Lukavcu održan seminar o ultrazvučnoj praksi u veterini + VIDEO

U organizaciji Veterinarske stanice Lukavac održan je mini seminar o praktičnoj primjeni ultrazvuka u veterinarskoj medicini.

 

Cilj cjelodnevnog predavanja bio je da se stekne osnovno teorijsko i praktično znanje za samostalni rad veterinara, a sve u cilju bolje zaštite životinja.


 

„Čast nam je da u našoj stanici ugostimo gospodina Tomislava Brajku, našeg gosta iz Zagreba, koji je jedan eminentan stručnjak u području veterine i male prakse. On slovi za izvrsnog ultrasoničara koji dugo godina radi na području Zagreba i koji ima direktne veze sa klinikama u Njemačkoj i Austriji, gdje vrši obuke o ultrazvučnim pregledima i njihovih doktora. U prilici smo da ga ugostimo i u našoj klinici i stanici, gdje će u toku dana vršiti obuku naših doktora na ultrazvučnom aparatu, a sve u cilju da bi pospješili malu praksu, liječenje i zdravlje naših životinja“, rekao je za RTV Lukavac direktor Veterinarske stanice Lukavac Elvedin Tokić.

 

Tomislav Brajko dr.med.vet. iz Zagreba pohvalio je nastojanje veterinara iz Lukavca da prate svjetske trendove u ultrazvučnoj dijagnostici.

 

„Pri tome ne smijemo zanemariti ni druge dijagnostičke metode koje su isto prisutne ovdje poput labaratorijskih krvnih pretraga, EKG-a, svega što doprinosi kvaliteti usluga i zdravlju kućnih ljubimaca“, rekao je dr. Brajko.

 

Dijagnostika ultrazvukom našla je, u relativno kratkom vremenskom razdoblju, praktičnu primjenu u veterinarskoj medicini, posebno u maloj praksi. Danas se može reći da ne postoji dio u praksi malih životinja koji nije obuhvaćen i ultrazvučnom dijagnostikom. Poznato je da interpretacija nalaza dobivenih pomoću ultrazvuka ovisi o kvalitetu ultrazvučne opreme i o vještini veterinara ultrasoničara koji, da bi mogao koristiti spomenutu metodu, mora biti adekvatno educiran. Stoga je upravo ovakav seminar doprinos unaprijeđenju primjene ultrazvuka u veterinarskoj praksi u Lukavcu.

 

(RTV Lukavac)