Naslovna Istaknuto Održan sastanak predstavnika općine Lukavac i Obrtničke komore TK

Održan sastanak predstavnika općine Lukavac i Obrtničke komore TK

U općini Lukavac održan je sastanak predstavnika općine Lukavac  i načelnika Edina Delića sa predsjednikom Obrtničke komore TK vezano za provedbu projekta „Pro Posao“. Kako je dogovoreno Općina će sufinasirati zapošljavanje 8 osoba.

Obrtnička komora Tuzlanskog kantona zajedno sa njemačkom fondacijom Wings of hope već neko vrijeme implementira projekat Pro Posao. Cilj ovog projekta je omogućavanje praktične obuke, stručnog osposobljavanja te bržeg zapošljavanja mladih odraslih osoba, sa završenom stručnom školom, do 35 godina starosti, koji aktivno traže posao.

Implementacijom ovog projekta Obrtnička komora našeg kantona obavezana je da u periodu od prvog maja pa do 31 oktobra u saradnji sa Službom i institucijama lokalne samouprave sa područija TK te angažovanim poslodavcima nastoji osigurati podršku za zapošljavanje što večeg broja nezaposlenih osoba.


Tim povodom danas je održan i sastanak  načelnika općine Lukavac i njegovih saradnika sa predsjednikom Obrtničke komore TK. Općina će kako je istaknuto sufinansirati zapošljavanje osam osoba čime su zadovoljni i u Komori.

Ovaj projekat se u prošlosti pokazao kao jako dobar. Do sada je zaposlenje dobilo oko 424 lica od toga 74 iz tuzlanske regije pretežno obrtničkih zanimanja. Prilikom zapošljavanja prioritet imaju osobe slabog socijalnog stanja.

Projekat se do sada stabilizirao u 9 regija, a od ove godine se planira proširenje na još jednu desetu regiju na prostoru cijele Bosne i Hercegovine, od kojih su u Federaciji BiH Bihać, Goražde, Mostar, Sarajevo, Travnik i Tuzla.