Naslovna AKTUELNO Održana Međunarodna likovna kolonija “Bistarac 2018”+ VIDEO

Održana Međunarodna likovna kolonija “Bistarac 2018”+ VIDEO

Međunarodna likovna kolonija „Bistarac 2018“  je održana u periodu od 7. do 10. juna.

 

Hrvatsko kulturno društvo Napredak Lukavac, koje je organizator ove tradicionalne umjetničke manifestacije, pripremilo je i realizovalo  bogat i raznolik program, uz učešće velikog broja umjetnika.


 

Ovogodišnja kolonija se od prethodnih razlikovala po bogatstvu sadržaja, kojima je izašla iz okvira likovne umjetnosti.Upriličene su je izložba slika “Razglednice iz Svemira” i izložba fotografija “Nevidljivi”, a održana je i pjesnička večer, kao i promocija filma “Limunovo drvo”.

 

U župnom dvorištu Crkve sv. Ante Padovaskog u Lukavcu bez jasno definisane teme slikalo je 14 umjetnika iz BiH, Crne Gore, Srbije, Slovenije i Makedonije.

 

„Svaka likovna kolonija prije svega predstavlja druženje umjetnika, upoznavanje, razmjenu nekih ideja, kreacija, različitih tehnika, pristupa radu, kao i razmjena tih kulturnih dešavanja u različitim zemljama. Ovaj put imamo učesnike iz različitih zemalja, pa ćemo nastaviti to druženje, sa nekim umjetnicima već se poznajemo sa nekih drugih kolonija, tako da je lijepo ponovo se sresti u nekom novom okruženju“, kazala je zav rtvlukavac.ba Zehrina Karić, autorica „Razglednica iz svemira“.

 

HKD “Napredak”, Lukavac u svom fundusu ima preko 100 slika, a ove godine umjetnici  su ostavili još po dva svoja djela.

 

Uz podršku NVO “Bike tour Lukavac”, a u okviru ovogodišnje Međunarodne likovne kolonije “Bistarac 2018” u Lukavcu je održana biciklijada “Napretkovim biciklističkim stazama“. Učestvovalo je  oko 50 biciklista uzrasta od 3 do 70 godina.

 

(RTV Lukavac)