Naslovna AKTUELNO Premijer liga BiH mijenja sistem takmičenja (VIDEO)

Premijer liga BiH mijenja sistem takmičenja (VIDEO)Premijer liga Bosne i Hercegovina, elitni razred bh. fudbala najvjerovatnije, ostaje bez Lige za prvaka i Lige za opstanak.

 

U Vogošći  se protekle sedmice održao sastanak čelnih ljudi Nogometnog saveza BiH i predstavnika klubova na kojem se razgovaralo novom prijedlogu takmičenja, a Odluka o promjeni samog sistema takmičenja bit će donijeta 19. juna.

 

Čelnici NSBiH predložili su uvođenje trokružnog sistema takmičenja u Premijer ligi BiH, što bi samim tim podrazumijevalo ukidanje dosadašnje Lige za prvaka i Lige za prvaka. Svi klubovi su na sastanku prihvatili da se igra trokružno.

 

U nastavku pogledajte izjavu Suada Salibašića, predsjednika komiteta za takmičenje NS BiH:

 

 

Ako bi Izvršni odbor dobio tu odluku, u narednoj sezoni Premijer lige BiH igrala bi se 33 kola, umjesto dosadašnjih 32 (22 regularnih i 10 u Ligi za prvaka ili Ligi za opstanak).

 

Kako bi se igrao novi sistem takmičenja?

 

Prvo bi bila odigrana 22 kola, gdje bi svaki tim imao po jednu domaću i jednu gostujuću utakmicu s protivnikom. Nakon tih 22 kola, na osnovu tabele obavio bi se novi žrijeb. Igralo bi se preostalih 11 kola u trokružnom sistemu.

 

Prvih šest timova na tabeli, imali bi po jednu utakmicu više pred svojim navijačima – dakle – šest kući, a pet u gostima. Prvak bi bio tim koji bi osvojio najviše bodova u 33 kola.