Naslovna Istaknuto Otvoren humanitarni broj za “Mali svijet”

Otvoren humanitarni broj za “Mali svijet”

Ugovor kojim je  MZ Bistarac Donji besplatno ustupila prostorije škole za otvaranje Centra za ranu intervenciju djece sa razvojnim teškoćama“ Mali svijet“ Lukavac  potisan je prije godinu dana. Od tada se vode aktivnosti  na uređenju i adaptaciji objekta ,što iziskuje veća materijalna sredstva.

U Udruženju saznajemo da pomoć pružaju privredni subjekti, ali da se u akciju mogu uključiti i građani pozivom na  humanitarni  broj 090 291 051 cijena poziva 2 KM.

Udruženje građana djece s posebnim potrebama “Mali svijet “ Lukavac je formirano u augustu 2010. godine. Udruženje se bavi rehabilitacijom djece u autističnom spektru i djece sa drugim kumunikacijskim problemima. Sa djecom koja dolaze na tretman rade volonteri  koji su srtručnjaci iz različitih defektoloških područja i certificirani su za rad po specijalnom programu u kojem je ukonponovano više metoda.Najnovija istraživanja govore da svako 110 dijete ima elemente autizma  a samo ranom intervencijom i zajedničkim radom roditelja i brojnih stručnjaka može se postići odgovarajući rezultat.

Udruženje Mali svijet djeluje u prostorijama Centra za kulturu, a zbog povećanog broja korisnika i nemogućnosti da svima njima pruže adekvatnu rehabilitaciju odlučili su se da potraže pomoć za obezbjeđenje adekvatnih  prostorija Udruženja.

Pozitivan odgovor dobili su po pitanju stare škole u Bistarcu donjem. Obzirom da je objekat  bio u ruševnom stanju za renoviranje je    potrebno izdvojiti veću sumu novca .