Naslovna AKTUELNO Počela gradnja mosta u Turiji + VIDEO

Počela gradnja mosta u Turiji + VIDEO

U naselju Kišići ( Turija) trenutno se izvode radovi na izgradnji mosta, što se finansira sredstvima Općine Lukavac.

 

Novi mosta će riješiti brojne probleme koje su imali stanovnici okolnog područja, ali i svi oni koji su koristili ovu putnu komunikaciju. Stari most nije bio adekvatan za kvalitetno odvijanja saobraćaja, a zbog uskog propusta ispod mosta, uzrokovao je stalna plavljenja okolnog zemljišta, a povremeno i stambenih i pomoćnih objekata.


 

Predsjednik MZ Turija  Zahid Iljazagić kaže da je ovo dugogodišnji problem, koji im je otežao životne uslove tokom svih većih padavina. Obraćali su se mnogima, a posebno Službi civilne zaštite Općine Lukavac. Iskazao je zahvalnost i njima i načelniku Općine Lukavac dr. Edinu Deliću što su reagovali i omogućili aktuelne radove.

 

„Za ovaj projekat nema para koliko je on vrijedan, koliko pomaže ovome narodu. Ja bih se i ovom prilikom zahvalio općinskom načelniku što je odobrio sredstva, donacije, i dao „zeleno svjetlo“ da se ovaj projekat radi“, izjavio je za RTV Lukavac  Zahid  Iljazagić. Kaže i da je ovaj most značajan za više sela: Babice, Orahovicu,  Rosulje, Tumare, a posebno za Turiju.

 

Mještani su pojasnili da projekat ima  svoje faze, te da su prvo počeli kopati kanal oko 300 metara dalje. Da bi most imao svoju funkciju moraju biti uređeni i odvodni kanali, te se i na tome radilo i još uvijek radi. Motivaciju i želju da i sami doprinesu imaju, jer će ovo značiti sigurnost za njihove porodice i domove.

 

Vrijednost radova je 20 000 KM, a trebali bi  biti okončani u roku od 15 dana.

 

(RTV Lukavac)