Naslovna Istaknuto U četvrtak javna rasprava o postrojenju za pirolizu gume u Lukavcu +...

U četvrtak javna rasprava o postrojenju za pirolizu gume u Lukavcu + VIDEO

U četvrtak, 29. marta u hotelu Lukavac će biti održana  javna rasprava, povodom novog zahtjeva za izdavanje okolinske dozvole, koju je Federalnom ministarstvu okoliša i turizma uputila kompanija „Energy Solution“ d.o.o. Lukavac.

 

O mogućnostima da na području općine Lukavac pokrenu proizvodni  pogon za pirolizu  gume već se više puta raspravljalo tokom posljednjih godina. Iako su se tome usprotivili ekološki aktivisti, ali i predstavnici lokalne vlasti, menadžment „Energy Solution“ ostao je  ustrajan u nastojanjima da pokrenu proizvodni proces.


 

Kako bi u ime građana što kvalitetnije ispitali ovaj slučaj i dali prijedloge za javnu raspravu, načelnik  Općine Lukavac dr. Edin Delić  formirao je komisiju.

 

Općinska komisija je radila na slučaju „Energy Solution“ , analizirali su priloženu dokumentaciju, ali i zakonske propise i došli do konkretnih zaključaka. Planiraju ih iznijeti tokom skupa u četvrtak.

 

„ Pozivam građane da učestvovanjem u javnoj raspravi iskoriste svoje zakonsko pravo. Omogućeno im je da, u skladu sa važećim zakonskim propisima, učestvuju u procesima donošenja odluka. Također, molim građane Lukavca, koji budu prisustvovali ovom skupu, da to protekne u korektnoj atmosferi. Pozivam ih da nam vjeruju. Cijenimo da imamo više nego dovoljno argumenata da dokažemo da nam jedno takvo postrojenje nije potrebno na području općine Lukavac. Imamo više nego dovoljno argumenata da kažemo da je   studija površna, da nije kvalitetno urađena, ima mnogo nedostataka na osnovu kojih planiramo, već u prvoj fazi oboriti ovu studiju“, izjavio je za  portal rtvlukavac. ba Jakub Mahovkić, predsjednik Komisije za ocjenu studije utjecaja na okoliš Općine Lukavac.

 

Poziv građanima da prisustvuju ovom  skupu uputili su i članovi Foruma za zaštitu okoliša općine Lukavac.