Naslovna AKTUELNO Poljoprivrednici FBiH na protestima 10. juna!

Poljoprivrednici FBiH na protestima 10. juna!U našoj zemlji su mnoga poljoprivredna  područja koja su, pogođena poplavama, bila potpuno uništena, zatim mjesta gdje je prekomjerna vlaga djelimično uništila rod podzemnih kultura, ali i ječma i pšenice. Pšenica je trenutno prilično stabilna kod onih poljoprivrednih proizvođača koji su na vrijeme reagovali sa zaštitom lista i klasa, te nema nekih zaraza-ističu u udruženjau poljoprivrednika FBiH.

Zbog vjetra i kiše ima dosta poleglog klasja pšenice i tu će biti zabilježeno smanjenje prinosa, ali i kvaliteta.

Kada je u pitanju kukuruz, usjevi su u stagnaciji, oni koji su posađeni u prvoj, ali i u zadnjoj dekadi aprila. Kukuruz bi sada trebalo da bude visine 70 ili 80 cm, a on je trenutno 30 do 40 cm, što će u krajnjem ishodu imati smanjenje prinosa.

Plastenička proizvodnja kasni jer nema dovoljno sunčeve svjetlosti pa biljke ne formiraju plodove, ne cvjetaju i ne sazrijevaju na vrijeme.

Kod voćara je prilično uništen rod trešnje i višnje i zbog toga je cijena visoka.

I sam plan proljetne sjetve je manji. Površine koje se planiraju zasijati u ovoj sjetvi su nešto manje u odnosu na predhodne dvije godine.

Nedžad Bićo, koordinator Udruženja poljoprivrednika u BiH, rekao je da je stanje od kako je počela padati kiša katastrofalno te da je to, može se reći, dotuklo poljoprivredne proizvođače.

“Dobar dio usjeva koji je bio pogođen poplavama će propasti i sve će se morati preorati, presijati, ali sada je pitanje ko će to od poljoprivrednika uopšte raditi, jer kod nas nema podsticaja. I tamo gdje nije bilo poplava, ogromna je vlaga u zemlji, tako da i ono što je zasijano sporo raste i napreduje, ali i trune u zemlji”, kazao je Bićo.

Dodao je da je i led koji je u srijedu padao u Sarajevu oštetio mnogo usjeva i voće, ali da se ne može još prognozirati kolika je šteta.

“Pitanje je kakvog će biti kvaliteta oni usjevi koji ostanu”, zaključio je Bićo.

Vlada Federacije BiH  je nedavno  usvojila dva programa utroška s kriterijima raspodjele sredstava utvrđenih Budžetom FBiH za 2019. Godinu. Prvim je planirano izdvajanje 68.700.000 KM na ime poticaja za poljoprivredi i ruralnom razvoju, a drugim 2.500.000 KM kao poticaj veterinarstvu.

Udruženje poljoprivrednika nedavno  je odlučilo da će 10. juna izaći na proteste ukoliko do ovog dana ne budu isplaćena dugovanja za treći kvartal prošle godine. Iako je Vlada FBiH usvojila program poticaja za 2019. godinu, to nije posebno usrećilo poljoprivrednike, s obzirom na ranija dugovanja, te na činjenicu da program kasni nekoliko mjeseci.

– Nije dovoljno to što je usvojen program poticaja za ovu godinu. Zaključak nakon sastanka Udruženja poljoprivrednika FBiH je da se do 10. juna izmiri treći kvartal, odnosno dugovanja iz prošle godine i odmah nakon toga da se krene u isplatu četvrtog i prvog kvartala. Mi krećemo svakako u najavu protesta, ako bi se pokrenula isplata, proteste je lahko odgoditi, kazao je predsjednik Udruženja Nedžad Bićo.

Dodao je da postoji realna mogućnost da sredstva budu isplaćena, pa će se tokom vikenda u sklopu udruženja održati konsultacije u vezi protesta zakazanih za ponedjeljak 10. Juni.