Naslovna AKTUELNO U Tuzlanskom kantonu danas počinje upis u srednje škole.

U Tuzlanskom kantonu danas počinje upis u srednje škole.U Tuzlanskom kantonu danas počinje upis u srednje škole. Prvi upisni rok trajat će do 11. juna za sve škole. Drugi upisni rok počet će 14. i trajati do 18. juna za gimnazije i umjetničke škole, do 19. juna za tehničke, a do 20. juna za stručne škole. Za Behram-begovu medresu u Tuzli (vjerska škola) termine će odrediti Rijaset islamske zajednice BiH. Učenici devetog razreda, koji su upućeni na popravni ispit i učenici koji se iz bilo kojeg razloga ne upišu u srednju školu u prva dva upisna roka, moći će to učiniti na trećem upisnom roku koji će trajati do 25. avgusta.

 

Prijemni ispiti i ove godine bit će održani samo u umjetničkim i vjerskoj školi za ostale osim uspjeha u redovnoj nastavi bodove će učenici moći ostvariti zahvaljući rezultatima na kantonalnim, federalnim, državnim i međunarodnim takmičenjima iz predmeta relevantnih za određenu školu. Bodovat će se i rezultati ostvareni na maturskom ispitu.

 

Više od 6 000 mjesta u 32 srednje škole u Tuzlanskom kantonu, planirano je za upis, a to je za oko 1 900 mjesta više od broj svršenih osnovaca. Konkurs je danas objavljen na stranici kantonalnog Ministarstva za obrazovanje i nauku i u dnevnom listu Oslobođenje.