Naslovna AKTUELNO Propisane represivne mjere za one koji budu kršili epidemiološke mjere

Propisane represivne mjere za one koji budu kršili epidemiološke mjere

Prijedlog izmjene i dopune Zakona o javnom redu i miru TK ima za cilj da one, koji ne poštuju mjere, novčane kazne uozbilje, da se da proba suzbiti brzo širenje virusa. Izmjene zakona su usvojene sa minimalnim brojem glasova (19) na jučerašnjoj sjednici Skupštine TK.

 

Ovim izmjenama se omogućava službenicima policije represivno djelovanje u pogledu poštivanja epidemioloških mjera. Cilj predloženih izmjena i dopuna je da se policijskim službenicima daju kvalitetnije i preciznije zakonske odredbe kao instrumenti u zaštiti sigurnosti građana koji borave ili se kreću na području Tuzlanskog kantona.

 

Konkretno, oni koji ne poštuju mjere će plaćati kazne od 100 do 2.000 KM.

 

Kaznenim odredbama su predviđene kazne u rasponu od 100,00 do 500,00 KM za osobe koje ne postupe po naredbi nadležnog organa kojom se propisuju mjere za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti. Također, predviđeno je da kaznom od 500 KM do 2.000 KM, za prekršaj bude kažnjeno pravno lice koje ne postupi po naredbi nadležnog organa kojom se propisuju mjere za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti. U tom slučaju odgovorno lice u pravnom licu bit će kažnjeno novčanom kaznom od 200 do 1.000 KM, a isti raspon kazne predviđen je i za imaoca radnje ili osoba kojoj je povjereno vođenje radnje.