Naslovna AKTUELNO Ramazan Šerif Mubarek Olsun

Ramazan Šerif Mubarek OlsunMjesec mlađaka u vrijeme akšama označio je da nastupa mjesec Ramazan. Muslimani širom Svijeta su, nakon jacije namaza klanjali i prvu teraviju, a jutros i zapostili.

 

Prema takvimu Rijaseta Islamske zajednice u BiH mjesec ramazan ove 2018./1439.hidžretske godine ima 29 dana, i završava 15. juna, kada nastupa Ramazanski bajram.

 

U Kur'anu je obaveza posta naznačena u suri El-Bekare:  “O ljudi, propisan vam je post kao što je bio propisan (i) onima prije vas, da biste bili bogobojazni”.

 

Mjesec ramazan je mjesec obaveznoga posta za sve punoljetne, zdrave muslimane koji nisu na putu. Post započinje u ranu zoru, imsak, traje sve do zalaska sunca I prekida se iftarom.

 

U mjesecu ramazanu se pružaju mnoge prilike za činjenje dobrih djela. To je vrijeme samilosti, humanosti, dobrih djela, period  kada se zekatom i sadekatu-l-fitrom pomaže onima koji su u potrebi.

 

Povodom Ramazana čestitku je uputio načelnik Općine Lukavac dr. Edin Delić.

 

“U ime Općine Lukavac i u svoje lično ime upućujem najiskrenije čestitke povodom nastupajućeg mjeseca Ramazana svim muslimankama i muslimanima općine Lukavac, a i širom svijeta, uz želju da ovaj mubarek mjesec provedu u zdravlju, miru i sreći sa svojim najmilijim. Ramazan Šerif Mubarek Olsun”, stoji u čestitci načelnika Delića.

 

Čestitkama se pridružuje kolektiv RTV Lukavac.

 

(RTV Lukavac)