Naslovna AKTUELNO Sedmica Crvenog krsta/križa obilježava se i u Lukavcu + VIDEO

Sedmica Crvenog krsta/križa obilježava se i u Lukavcu + VIDEO

Svjetski dan Crvenog križa/krsta i Crvenog polumjeseca u cijelom Svijetu obilježava se svake godine 8. Maja, u spomen na datum rođenja osnivača Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca  Henrya Dunanta.

 

Crveni križ/krst i Crveni polumjesec čine najveću humanitarnu mrežu,  sastavljenu od miliona volontera i zaposlenika, koji neposredno rade sa ljudima u stanju potrebe. Temeljna načela Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca čine etički okvir koji vodi članove u radu za ljude u potrebi gdje god se oni nalazili, neovisno o njihovoj nacionalnoj, rasnoj, spolnoj ili religijskom pripadnosti, klasi ili političkom opredjeljenju.


 

Svake godine, Crveni križ organizira aktivnosti kojima stavlja naglasak na jedinstvenu ulogu koju nacionalna društva imaju u svojim zemljama, posebno u vrijeme sukoba, prirodnih katastrofa i kriznih situacija.

 

U obilježavanje  se uključio i CK Lukavac.

 

„Od 8. do 15. se obilježava Nedjelja/Tjedan Crvenog krsta/križa, gdje će uslijediti brojne aktivnosti u strukturi CK u cijeloj FBiH. Danas u povodu toga će biti upriličena u BKC Tuzla svečana sjednica na kojoj će biti uručena priznanja najzaslužnijim volonterima i uposlenicima u strukturi CK, koji su dali veliki doprinos u razvoju organizacije. Uslijediće i pokazna vježba iz oblasti pružanja prve pomoći, koju organizuju kolege iz CK Tuzla i koja će biti jako zanimljiva“, rekao je za rtvlukavac.ba Mustafa Osmanović, sekretar CK Lukavac.

 

Na ovaj dan upriličene su aktivnosti i u Lukavcu.

 

„Volonteri će danas ispred zgrade Općine Lukavac imati štand na kojem će dijeliti propagandni materijal, a jedna od aktivnosti je i prodaja markica, od čega sav prihod ide u humanitarne svrhe. Markice koštaju 0,50 KM i ja molim građane da podrže ovu akciju“, rekao je Osmanović.

 

Iz ostavštine Agana Hodžića od 4. 000 kupljenih paketa 45 je distribuirano preko CK Lukavac, 2. 500 KM je dodijeljeno Dječijoj javnoj kuhinji u Lukavcu, gdje je isto organizovana podjela humanitarnih paketa.

 

(RTV Lukavac)