Naslovna AKTUELNO Služba hitne medicinske pomoći u Domu zdravlja Lukavac godišnje primi oko 40...

Služba hitne medicinske pomoći u Domu zdravlja Lukavac godišnje primi oko 40 000 pacijenata (VIDEO)

Hitnoj službi, koja radi dvadeset i četiri sata, sedam dana u sedmici, 12 mjeseci u godini, javlja se veliki broj pacijenata. Na nivou općine Lukavac tokom godine oko 40 000 pacijenata zdravstvenu pomoć zatražilo je u ovoj službi. 2020. Godinu ljekari i drugo medicinsko osoblje ocjenjuju kao izuzetno tešku. Vjeruju da nas bolji dani očekuju u ovoj novoj godini.

 

Rad ljekara, medicinskih sestara/tehničara i vozača u hitnoj medicinskoj službi izuzetno je težak i zahtijeva visoku razinu znanja, vještina i iznad svega odgovornosti. Pristup i liječenje pacijenata kod kojeg se iznenada razvila neka bolest ili povreda, a koja može ugroziti ili već ugrožava život, svakako je jedan od najtežih trenutaka u radu uposlenika Hitne pomoći.


 

Hitna služba predstavlja timski rad u kojem su međusobna saradnja, povjerenje i dobra komunikacija od neizmjerne  važnosti, također, vrlo važno za rad ove  službe su bolji uslovi, standardizacija medicinske opreme i vozila, odnosno neophodan je  razvoj i unapređenje sistema uz redovnu edukaciju medicinara koji ipak nisu uvijek spremni odgovoriti zadatku ma koliko željeli. Brza reakcija i dostupnost nisu jedini uslovi njihove učinkovitosti.

 

U ovoj službi  svakodnevno se obrađuje i  veliki broj nehitnih pacijenata koji često pozivaju Hitnu ili dolaze u prostorije kako bi zaobišli redove kod svojih porodičnih i drugih lijekara. Upravo je i ovo jedan od razloga usporavanja brzine i rada Hitne službe.

 

Iz ove službe su naglasili da očekuju puno bolju epidemiološku situaciju, odnosno smirivanje trenutne situacije po pitanju pandemije. Nastavljaju sa radom vjeruju u boljim uslovima kako bi u svakoj datoj situaciji pacijetnu pružili adekvatniju i bolju pomoć.

 

Ovu video priloču će nam u video prilogu ispričati Edina Husović:

 

 

 

(RTV Lukavac)