Naslovna AKTUELNO Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi obilježava se 14. juna

Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi obilježava se 14. juna


U svim zemljama se 14. juna obilježava Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi, a cilj je da se pojača svijest o potrebi i važnosti redovnog dobrovoljnog davanja krvi i istakne značaj ove humane aktivnosti.

 

Prvi Svjetski dan davalaca krvi obilježen je 14. juna, 2004. godine, a u junu 2005., na skupštini Svjetske zdravstvene organizacije ministri zdravstva iz cijelog svijeta jednoglasno su dali izjavu o podršci dobrovoljnim, neplaćenim davaocima krvi. Donijeli su rezoluciju kojom su 14. juni proglasili Svjetskim danom davalaca krvi u čast nobelovca dr. Karla Landsteinera, rođenog 14. juna 1868. godine koji je razvio sistem određivanja krvnih grupa.

 

Iako je krv potrebna pacijentima svaki dan u godini, cilj obilježavanja 14. juna je podizanje svijesti o potrebi za sigurnom i bezbjednom krvlju, te da se oda priznanje svim dobrovoljnim davaocima krvi za njihovu solidarnost, humanost i spremnost da pomognu onima kojima je krv najpotrebnija.

 

Ove godine Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi obilježava se pod motom “Daruj krv da život teče dalje” i u skladu je sa smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije.