Naslovna Istaknuto Učenici OŠ Lukavac Grad na obilježavanju Dana djeteta u Turskoj

Učenici OŠ Lukavac Grad na obilježavanju Dana djeteta u Turskoj

Petnaest učenika Osnovne škole Lukavac Grad u pratnji sa Disom Gačanović nastavnicom turskog jezika i direktoricom ove škole  Almom Avdić već nekoliko dana borave u Turskoj tačnije u Bursi, a razlog ove posjete je obilježavanje Dana djeteta, a riječ je o  tradicionalanom  prazniku  u Republici Turskoj.

 

Na ovaj dan 1920. godine osnivač moderne Republike Turske, Mustafa Kemal Ataturk, na Narodnoj skupštini poklonio je djeci zemlju. Od tada sva djeca Turske širom svijeta obilježavaju ovaj dan, sa prijateljima iz mnogih zemalja koji su njihovi gosti tokom mjeseca aprila. Učenici OŠ Lukavac Grad jedini su iz BiH koji prisustvuju centralnoj manifestaciji na sam Dan djeteta 23. aprila.


 

Kako saznajemo učenici ove škole smješteni su u  turske porodice te će se na ovaj način poblize upoznati sa turskom kulturom i običajima. Tokom boravka u Bursi učenici su imali defile kroz ovaj divni grad ali su također imali nekoliko nastupa.

 

Preostalih pet dana učenici će provesti u Ankari a potom se u srijedu 25 aprila vraćaju u BiH. Dan djeteta obilježit će se i u BiH, odnosno kao i svake godine Zenica će okupti sve učenike iz BiH koji pohađaju turski jezik, među njima bit će i učenici iz lukavačkih osnovnih škola, u kojima se izučava turski jezik.