Naslovna AKTUELNO UKC Tuzla ima spremne izolatorije

UKC Tuzla ima spremne izolatorije

Univerzitetski klinički centar u Tuzli već izvjestan period nalazi se u posebnom režimu rada zbog prisustva koronavirusa u ostalim dijelovima naše zemlje, krizni plan je pripremljen, a medicinsko osoblje ove zdravstvene ustanove spremno je za adekvatan odgovor u slučaju pojave oboljelih od virusa COVID-19.

Dosad su formirani izolatoriji u Klinici za zarazne bolesti u krugu UKC-a te u Dječijem hospisu i u Klinici za palijativnu njegu koji se nalaze u krugu Klinike za plućne bolesti u naselju Slavinovići.

Kako je za Klix.ba pojašnjeno iz tuzlanskog UKC-a, u Klinici za zarazne bolesti formiran je izolatorij koji je namijenjen za obradu i prijem manjeg broja osoba kod kojih postoji sumnja na zarazu koronavirusom. Također, u prizemnom dijelu Klinike za zarazne bolesti koji je spojen s izolatorijem, a odvojen od ostalih dijelova odjela, predviđena je hospitalizacija lakših i srednje teških slučajeva zaraze koronavirusom.

 


“Pacijenti su u tom dijelu izdvojeni i nad njima se vrši klinički pregled od multidisciplinarnog tima koji je sastavljen od infektologa, mikrobiologa koji vrši testiranje te epidemiologa koji uzima epidemiološke podatke i na osnovu njegove anamneze se donosi odluka o testiranju. Ukoliko se ustanovi da je osobu potrebno testirati, ona u izolatoriju ostaje do dobijanja konačnih rezultata”, kaže za Klix.ba dr. Sead Ahmetagić, član Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa TK i načelnik Klinike za zarazne bolesti UKC-a Tuzla.

 

Kako dodaje, uz testiranje na COVID-19 pacijenti se testiraju i na virus sezonske gripe. Rezultati testa na sezonsku gripu čekaju se okvirno dva sata, dok je nešto duži vremenski period potreban za analizu izuzetih uzoraka za koronavirus.

 

“Ukoliko se desi prvi pozitivan slučaj multidisciplinarno ćemo odlučiti u kojem smjeru ćemo ići. Nakon uspostavljanja cjelokupne kliničke obrade, radioloških pregleda i laboratorijskih nalaza znat ćemo da li se radi o lakom, srednje teškom ili bolesniku koji zahtjeva mehaničku ventilaciju”, navodi Ahmetagić te dodaje da je još uvijek praksa u svijetu da se bolesnici s lakšim oboljenjem šalju na kućno liječenje, uz obaveznu samoizolaciju.

 

Ukoliko multidisciplinarni tim koji uključuje i anaesteziologa procijeni da je kod pacijenta došlo do aktunog respiratornog zatajenja i progresije bolesti na plućima te da je potrebna mehanička ventilacija, osoba će sanitetskim vozilom biti prevezena u primarni respiratorni centar u Slavinovićima u kojem je formiran izolatorij.

 

U slučaju veće progresije COVID-19 virusa na prostoru Tuzlanskog kantona, prema kriznom planu, otvorena je mogućnost da se Klinika za zarazne bolesti u cijelosti isprazni te da sa kapacitetom od 120 kreveta bude primarni centar za liječenje lakih i srednje teških bolesnika. Ahmetagić dodaje da je prema kriznom planu koji je podložan izmjenama, još jedna tuzlanska bolnica predviđena za prijem bolesnika sa teškom kliničkom slikom, ukoliko se pokaže potreba.

 

U Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli do danas je testiranju na koronavirus podvrgnuta 31 osoba, a svi rezultati su bili negativni. Specijalista mikrobiologije i parazitologije u tuzlanskom UKC-u Nijaz Tihić za Klix.ba kaže da se trenutno nalazimo u prelomnom trenutku u kojem se još uvijek može zaustaviti širenje korona virusne infekcije.

 

“Za svaku zajednicu je bolje da što kasnije dođe do eventualne pojave infekcije, a i mi se nadamo da ćemo to uspjeti odložiti što je moguće kasnije. U BiH imamo uglavnom ‘uvezene’ slučajeve, a zahvaljujući mjerama i nadzoru koje su preduzeli krizni štabovi i epidemiološke službe nije došlo do širenja koronavirusa unutar zajednice, što je pozitivna stvar. Da li će dalje doći do novog širenja na odgovornosti je svakog pojedinca”, kaže Tihić.

 

On poziva sve građane koji su stavljeni pod epidemiološki nadzor da se strogo pridržavaju ove mjere.

 

“Te osobe moraju voditi računa o tome da se i u svojoj kući što manje izlažu kontaktu s ukućanima, odnosno da se odvoje u poseban prostor, a kako bismo u slučaju njihove zaraze imali tačan uvid u broj osoba s kojima su bili u kontaktu. Niz mjera su Federacija BiH i Tuzlanski kanton poduzeli kako ne bi došlo do širenja, ali ljudi moraju postati mnogo svjesniji, odnosno da se što manje kreću i okupljaju”, naglasio je Tihić.

 

Zdravstveni radnici na kraju naglašavaju da razloga za paniku u Tuzlanskom kantonu nema te da je medicinsko osoblje spremno za adekvatnu reakciju u svim okolnostima.

 

 

(Izvor:Klix.ba)