Naslovna Istaknuto UKC Tuzla planira formirati posebno COVID odjeljenje

UKC Tuzla planira formirati posebno COVID odjeljenje


Zbog hroničnog umora zdravstvenog osoblja JZU UKC Tuzla, te imajući u vidu povećanje broja osoblja pozitivnog na Covid 19, UKC Tuzla planira formirati posebno Covid odjeljenje, rečeno je na  na sastanku Koordinacionog tijela Vlade Tuzlanskog kantona za praćenje stanja pandemije COVID-19. Ovim će se riješiti problem privremenog raspoređivanja radnika. Koordinaciono tijelo dalo je i podršku naporima UKC-a da kadrovski ojačaju Covid odjeljenje u narednom periodu, prije svega u smislu zapošljavanja dodatnih zdravstvenih radnika, ljekara i medicinskog osoblja.

 

 

U tom smjeru, pokušat će se iznaći sredstva putem Zavoda zdravstvenog osiguranja, a sagledat će se i mogućnosti zapošljavanja putem programa Zavoda za zapošljavanje TK i Ministarstva za boračka pitanja TK.

 

 

Kada je u pitanju provedba higijensko-epidemioloških mjera, istaknuto je da će policijski službenici u narednim danima nastaviti kontrolisati provođenje mjera koje su donesene Odlukom Kriznog štaba ministarstva zdravstva TK,  te  u svim situacijama gdje je zabilježeno kršenje propisanih mjera izricati odgovarajuće sankcije.

 

 

Također je odlučeno i da se krene u kvalitetniju pripremu za provedbu restriktivnijih mjera koje je, za nakon 20. decembra, najavila Vlada FBiH.

 

 

Imajući u vidu pritisak kojem je izložen UKC Tuzla, Krizni štab Ministarstva zdravstva će apelovati na ustanove primarne zdravstvene zaštite u smislu njihove veće otvorenosti prema građanima, a sve u cilju rasterećenja kapaciteta i osoblja UKC-a Tuzla.

 

 

Istaknuto je i da su aktivnosti promocije imunizacije stanovništva na mjestima masovnog okupljanja, a koje su provedene u tržnim centrima u Tuzli, Živinicama i Gračanici, rezultirale značajnijim odzivom stanovništva na vakcinaciju. Navedene aktivnosti su doprinijele da je procenat vakcinisanih osoba u našem kantonu porastao na 31%. U tom pogledu zatraženo je da ostalih 12 lokalnih zajednica da dostave izvještaj o provedenim aktivnostima u ovom smjeru.

 

 

Na kraju sastanka članovi Koordinacionog tijela su još jednom uputili apel građanima Tuzlanskog kantona da se vakcinišu i time preveniraju obolijevanje ili teške simptome COVID-a 19.