Naslovna AKTUELNO Vlada TK podržala projekte u OŠ Poljice i Lukavac Mjesto

Vlada TK podržala projekte u OŠ Poljice i Lukavac Mjesto

Na posljednjoj sjednici  Vlada je donijela i dvije odluke o usmjeravanju transfera za posebne namjene u Budžet Tuzlanskog kantona za 2019. godinu.

 

Za realizaciju projekta „Interesantna nastava u opremljenom kabinetu informatike“ JU OŠ „Lukavac Mjesto“ Lukavac 3.000,00 KM je dodijelio BH Telecom d.d. Sarajevo. Također, isti iznos BH Telecom je u svrhu realizacije projekta „Budimo informatički pismeniji i kulturniji“ dodijelio JU OŠ „Poljice“ Lukavac. 

Vlada TK dala je saglasnost na Program raspodjele sredstava sa potrošačke jedinice „Intervencije javnim preduzećima i privrednim društvima“ za 2019. Godinu.

 

Prema Programu sredstva sa ove potrošačke jedinice u iznosu od 330.000,00 KM Ministarstvo privrede dodijelit će privrednim društvima iz oblasti rudarstva, hemijske industrije, metaloprerađivačke, elektroindustrije, industrije građevinskih materijala, građevinarstva, industrije gume i plastike, obuće i tekstila. Planirana su sredstva u iznosu 140.000,00 KM za pomoć privrednim društvima koja nisu u mogućnosti za svoje radnike da osiguraju pristup pravima iz obaveznog zdravstvenog osiguranja kao i radnicima koji ovo pravo ne mogu ostvariti preko JU Služba za zapošljavanje TK, prvenstveno za zdravstveno osiguranje 6 radnika privrednog društva „Koksno Hemijskog Kombinata“ d.d. Lukavac.

 

Također je predviđeno sufinansiranje troškova kod realizacije Programa mjera za socijalno zbrinjavanje radnika koji su u procesu stečaja, likvidacije, restruktuiranja i privatizacije preduzeća ostali ili ostaju bez posla. Uslovi, kriteriji, i postupak dodjele sredstava utvrđuju se posebnim pravilnikom kojeg donosi Ministarstvo razvoja i poduzetništva Tuzlanskog kantona uz saglasnost Vlade Tuzlanskog kantona.