Naslovna Vijesti Zagađenje zraka u FBiH: Lukavac na vrhu ljestvice!

Zagađenje zraka u FBiH: Lukavac na vrhu ljestvice!

I ove zime stručnjaci predviđaju isti scenario po pitanju kvalitete zraka.  Iz Eko-akcije koji svakodnevno prate  parametre kvalitete zrake navode da vlasti po ovom pitanju skoro pa ništa nerade te da su građani prepušteni sami sebi.

 

Prema današnjim pokazateljima Indeks kvaliteta zraka U Lukavcu je 83 i tretira se kao umjereno zagađen stepen čestica je PM 2,5: 23. Neke zagađujuće materije mogu uzrokovati zdravstvene probleme osobama koje su veoma osjetljive na zagađenje zraka.Takve osobe trebaju izbjegavati boravak vani i smanjiti naprezanje tokom boravka vani.


 

Građani Federacije Bosne i Hercegovine i ove zime mogu očekivati duže ili kraće epizode sa izuzetno zagađenim zrakom koje mogu imati negativne efekte na ljudsko zdravlje, privredne, saobraćajne i druge aktivnosti.

 

Institucije na kantonalnim i općinskim nivoima dužne  su da u slučaju povećanih koncentracija zagađujućih materija poduzimaju mjere za njihovo smanjenje i smanjenje negativnih efekata zagađenja. Stručnjaci smatraju da vlasti po ovom pitanju skoro pa ništa nerade te da su građani prepušteni sami sebi.

 

Dolazak jeseni i početak sezone grijanja već godinama Lukavčanima  predstavlja početak agonije kada je u pitanju zagađenje zraka. Prošlih godina, Lukavac, nerijetko je bio najzagađeniji grad u Evropi.

Kako tvrdi Anes Podić iz UG „Eko akcija“ dio zagađenja zraka  dolazi i od  motornih vozila zbog čega se građanima savjetuje da izbjegavaju prometne ulice u kojima se svakodnevno saobraća više stotina automobil kako bi se izbjeglo udisanje zagađujih čestica. Pored vozila , i čvrsto gorivo  također zagađuje zrak, a prema preporukama svjetske zdrvastvene oprganizacije ugalj se nebi trebao nikako koristiti u domaćinstvima obzirom da dio emisije  od uglja ostaje u prostorijama. Najosjetljivije kategorije stanovništva kojima se posebno preporučuje oprez zbog pomenutih zagađenja su djeca,trudnice, oboljeli od srčanih i plućnih bolesti te starije osobe.