Naslovna AKTUELNO Protesti u Šikuljama, Nermin Husejnović najavio štrajk glađu + VIDEO

Protesti u Šikuljama, Nermin Husejnović najavio štrajk glađu + VIDEO

Mještanin  Šikulja  Nermin Husejnović smatra da je slagan, prevaren i da mu su mu u procesu eksproprijacije od strane  PK „Šikulje“ uskraćena prava kao vlasniku zemljišta i kuće. Problemi njegove tročlane porodice, traju već deceniju. Zemljište je eksproprisano, ali naknadu za kuću mu spore jer nema građevinsku dozvolu. Kaže da je nisu imali ni mnogi drugi, ali da su za kuće u kojima su živjeli dobili naknadu koja im pripada.

 

Dom porodice Husejnović u potpunosti je uništen  zbog eksplotacije koju vrši PK „Šikulje“. Žive kao podstanari. Za kupovinu novog stambenog objekta potrebna su im novčana sredstva, koja nikako da dobiju kroz naknadu za eksproprijaciju. Zbog toga se odlučio na proteste pred kapijom PK „Šikulje“, a pridružili su mu se i komšije i prijatelji, iskazujući tako podršku njegovom nastojanju da se izbori za prava, za koja smatra da mu zakonski pripadaju.


 

„Moj problem je eksproprijacija kuće. Uzeli su mi svu zemlju, eksproprisali, kao i kuću, napravljeno je pravosnažno rješenje, tako da nemam drugog izlaza nego da štrajkujem glađu. Ispod naše kuće je provalija od 20 metara, sjelina, tako da nemam nikakvih uslova da se vratim. Strašno je i hodati, nemam pristupa kući, nemam ništa. “, izjavio je za RTV Lukavac Nermin Husejnović. Nakon protestnog upozorenja, ukoliko se situacija ne popravi, najavljuje i štrajk glađu. Revizija presuda iz proteklog perioda, sada je na Ustavnom sudu BiH. Planira iskoritiit sve pravne mehanizme, sve sudove, pa i onaj u Strazburu.

 

Tokom protesta, na poziv nekih mještana Šikulja, Husejnovića je posjetio načelnik Općine Lukavac dr. Edin Delić. Rekao je da on i njegovi saradnici redovno održavaju sastanke sa upravom „Kreke“.

 

„Eksproprijacija je djelimično izvršena. Na nekim dijelovima djelimično, na nekim nikako, negdje polovično. Mi sada imamo najavu štrajka glađu jednog mještanina za slučaj, koji je pravno   formalno po jednoj verziji zakona okončan, a okončan je i pravosnažnim rješenjem i prvostepenom i drugostepenom sudskom presudom. U međuvremenu su se propisi korigovali, tako da su povoljniji uslovi eksproprijacije u nekim drugiom slučajevima i zbog nejednakosti u ovoj situaciji građanin se odlučio na ovakav vid protesta. Mi smo ovdje zarobljeni jer ni „Kreka“ ni Općina  ne mogu ući u meritum pravosnažnog rješenja i pravosnažne sudske presude. Ono što hoćemo pokušati je naći neko rješenje u domenu onoga što nam je po zakonu raspoloživo i dostupno“, rekao je načelnik Edin Delić.  Sa prisutnim mještanima dogovorio je neke od aktivnosti za naredni period.

 

Za stav i komentar  po pitanju slučaja  Huseinović  novinar  RTV Lukavac pitao je i generalniog  direktora  „Kreke“  Osmana Blekovića,  koji je  kratko rekao da je ovaj slučaj sudski riješen i isplaćen,  a da je Huseinović  na  presudu uložio žalbu.