Naslovna Istaknuto Uskršnja radionica u OŠ “Lukavac Grad” + VIDEO

Uskršnja radionica u OŠ “Lukavac Grad” + VIDEO

Predstojeće  uskršnje blagdane učenici OŠ „ Lukavac Grad“  obilježili su prigodnom radionicom za djecu.

 

Uz tradicionalno farbanje jaja raznim tehnikama, učenici su, uz pomoć  učiteljica Biljane Mahovkić , Alme Ćatić  i  Larise Šiljegović,  pripremili i prigodne recitacije.


 

Profesorica katoličkog vjeronauka profesorica Vanja Ivković  zahvalila se koleginicama i menadžmentu škole za podršku u realizaciji ovoga projekta. Pohvalila je i interesovanje koje su učenici iskazali za učestvovanje u kreativnim radionicama.

 

„ U radionici sudjeluju učenici od prvog do devetog razreda. Ne samo oni učenici koji idu na katolički vjeronauk, nego i oni koji pohađaju kulturu religije. Znači imamo svih nacionalnosti, nisu samo katolička djeca. Radionica se sastoji od toga da će učenici nižih razreda bojiti jaja i to svim tehnikama, od onih tradicionalnih u luku, do modernih, sa octom i krep papirom, bojama i tako dalje. Imamo i učenike viših razreda. Oni će bojiti panoe, o sveta tri dana  koji sa Uskrsom čine  vazmeno trodnevlje“, rekla je za RTV Lukavac profesorica Vanja Ivković.

 

Prvačići, koji su bili sastavni dio ovoga događaja, izazvali su posebno zanimanje prisutnih. Hrvatska nošnja, te kostimi zeca i pileta koje su nosili, oslikali su bogatstvo tradicije i religije katolika ovoga područja, a  stihovi koje su govorili kompletnu atmosferu učinili su dodatno lijepom i veselom.

 

(RTV Lukavac)